Week 12: Omloop van de Wase Ardennen

Hallo fietsvrienden van de Leon,

Enkele jaren geleden nam Nick de uitdaging op om een route met de nodige hoogtemeters te bouwen in het Waasland. Het resultaat is een pracht van een omloop, die we graag ieder jaar in de kalender opnemen. En waar vind je dan die klimmetjes, en over hoeveel gaat dat dan? Op de lange route kom je uit tussen de 300 en 400 hoogtemeters, over een afstand van 105km, GPX hier. Op de korte route van 71km zijn er dat wat minder, GPX daar. Opgelet, dit zijn aangepaste routes t.o.v. voorgaande jaren, de verkenning leerde dat er wat werken zijn aan jaagpaden en dijken!

De routes vertrekken aan de voetgangerstunnel op Linkeroever, daar geraken zonder routebegeleiding moet wel lukken. We spreken gewoon af om 8u50 voor de lange of 9u50 voor de korte aan Bar Leon, en begeven ons dan door ‘t Stad naar lift of roltrap. Eens op Linkeroever vertrokken, passeer je eerst het Galgenweel. Ik hoop dat er zondag een even mooie lucht boven staat en even weinig rimpeling op het water als hieronder:

Vakantiegevoel, toch?

Via Burcht gaat het naar Kruibeke, om daar de Scheldedijken op te draaien; zie dat je het jaagpad neemt en niet het wandelpad dat net ervoor naar rechts gaat. Vervolgens rond km 12.5 ga je de dijk omhoog: daar is het het baantje met de dubbele betonstroken dat je dient te nemen, niet langer het jaagpad. In het vervolg zitten ook nog een paar verraderlijke haarspeldbochten, waar veel steenslag en zelfs behoorlijk wat glasscherven liggen: opgepast voor schuifpartijen en lekrijden! Dan gaat het langs Rupelmonde richting Temse. Opnieuw opgelet, de routes komen een paar keer op hetzelfde punt maar gaan een andere kant uit naargelang waar je van komt. Laat je GPS inspiratie opdoen aan het geboortehuis van Gerard Mercator in Rupelmonde, dan komt het wel goed (eervolle vermeldingen voor zij die het spotten!)

Eens Temse gepasseerd kan er in Tielrode dan echt wel wat geklommen worden, namelijk op de Cuesta van Temse. Voor een professionele uitleg over wat dat dan is, 1 adres: Nick. Degenen die denken dat hun klimbenen nog niet uit de winter/lente slaap zijn ontwaakt, geen vrees: het gaat ook weer niet zo steil omhoog. De eerste klim naar de watertoren ziet er zo uit:

Eerste keer Cuesta van Temse

Laatste puntje van aandacht op de lange route is rond km 37.5 in Elversele, wanneer je na een groot rond punt een zandwegje rechts moet indraaien… dat wordt jaarlijks voorbij gereden, misschien moeten we die traditie eens stoppen 🙂

De rest van de routes laat ik jullie zelf ontdekken, het is echt de moeite! Ook kasseistoempers kunnen aan hun trekken komen, tal van stroken onderweg, maar je kan meestal langs de kasseien af indien dat meer je ding is.

En dan: De derde zaterdag van de maand komt er opnieuw aan. Dat betekent dat Leon Gravél zijn stalen, aluminiumen of carbonnen ros uit de schuur haalt en met liefde klaarmaakt voor een nieuwe tocht over zand- en grindwegen. Voor de rit van 18 mei heeft NS, beter bekend als PB, zich laten inspireren op de favoriete baantjes van MVDP. We trekken dus naar het Noorden voor een rondje van 97 km, GPX ginder. Plaats van afspraak? Bar Leon
Startuur? 9u30 (geen excuus voor KP, dus)
Steek een rijsttaartje of een beetje noodratsoen in je achterzak. Na een 60 km houden we ook een stop om wat zwart cafeïnerijk vocht tot ons te nemen.

Gegroet,

Davy, Nick en Kurt S