Kalender 2019

Zondag 3 maart -59 km Openingsrit langs Netekronkels – verslag
Onze eerste rit van het jaar verdient niet meteen de originaliteitsprijs. Afspraak zoals altijd om 8h50 aan Bar Leon. Vertrek om 9h00 stipt. Eerst langs het Albertkanaal. Daarna doen we de Netekronkels aan tussen Viersel en Duffel. Dat allemaal aan een gezapig bijbabbeltempo. Langs de Nete testen we uiteraard wel eens even wie het best uit de winter is gekomen. Als de geruchten kloppen, zijn we op het einde van de rit welkom bij Koen om zijn kelder streekbieren te plunderen. Thuis dus best zeggen dat er tijdens zo’n openingsrit traditiegetrouw veel plat wordt gereden en dat ze je niet te vroeg terug moeten verwachten. 

Zondag 10 maart: 62 km op Linkeroever
Voor de tweede rit van het jaar zoeken we het op Linkeroever. Via toeristische hoogtepunten als de voetgangerstunnel, de Burchtse Weel en de nieuwe gevangenis van Beveren bereiken we Steendorp. Daarna volgen we de fietspaden langs de Schelde tot Kruibeke. Voor degenen die regen een excuus zouden vinden: Meer dan 2 % van de route is overdekt. Voor degenen die twijfelen over hun conditie: maar liefst 50% van de hoogtemeters worden overbrugd met een lift. 

Zondag 17 maart: 65 km over Rupelcuesta’s  – verslag
De voorbereidingen voor het Vogezenweekend geraken vandaag in een stroomversnelling. We tellen maar liefst drie beklimmingen van de achtendertigste categorie in het profiel: de Morenhoekstraat in Rumst, de Bosstraat in Boom en de Callebeekstraat in Hemiksem. Voor het voorgeborchte hoef je niet bang te zijn: de fietsostrade tot Duffel en de jaagpaden langs de Nete en de Rupel kennen weinig tot geen hoogtemeters. 

Zondag 24 maart: 68 km Trappistenroute
Deze week gaan we op zoek naar de bronnen van de Trappist. Bij goed weer geraken we daar langs een paar Strade Bianche stukken door de bossen. Bij slecht weer kiezen we voor asfaltwegen door Wijnegem, Schilde, Halle en Zoersel. Op de terugweg opteren we sowieso voor het jaagpad langs het Kempens kanaal. Snelheidsduivels kunnen zich uitleven op een autovrij segment van een kleine 5 km. Daarna rijden we weer in groep verder tot Bar Leon. Degenen die willen, kunnen daar  – volledig op eigen risico weliswaar – ook de monding van de Trappist verkennen… 

Zondag 31 maart: 73 km Heideroute
Voor deze zondag is er een bosrijke rit uitgetekend, dwars door de natuurpracht van het Klein Schietveld, de Kalmthoutse Heide en Deurne-Noord. Goed voor 73 fantastische fietskilometers. Inderdaad: samen met de dagen, worden ook de Bike Leon ritten wat langer.

Zaterdag 6 april:  229 km Ronde van Vlaanderen
Een zot plan deze winter: laten we eens meedoen met de Ronde van Vlaanderen voor wielertrappisten. Ondertussen zijn we al minstens met zeven zot genoeg bevonden. Sommigen van ons staan nu al in topconditie te popelen om te kunnen starten. Anderen doen al een tijdje alsof er niks aan de hand is. Alleszins: als je ook eens graag zot doet, schrijf je je best wel snel in op de website van We Ride Flanders. De plaatsen worden schaars.

Zondag 7 april – 77/75/73 km Heist op den Berg
Op de dag van de Ronde van Vlaanderen zoeken we de zwaarste helling van de Provincie Antwerpen op. Volgens gespecialiseerde websites is dit de 12523 moeilijkste klim ter wereld, goed voor 31 hoogtemeters! De liefhebbers mogen drie keer naar boven kreffelen en komen zo op een totaal van 77 km. Degenen met iets minder conditie kunnen het bij één keer houden en rijden 73 km. In de aanloop naar de klim doen we ook een snel stuk langs de Nete. 

Zondag 14 april 90/72 km Antwerpse Kasseiklassieker
Haal die geveerde dames-Bianchi maar uit de kelder! En stop je endeldarm nog maar eens goed op zijn plaats! Want hier komt de eerste grote afspraak van het Bike Leon seizoen: de Antwerpse Kasseiklassieker!!! De lange route is goed voor een twintig kilometers dokkeren en sakkeren. Op de korte route houden we het aantal kasseikilometers iets meer beschaafd. 

Zaterdag 4 mei Ardennenrit
Om in topconditie in de Vogezen te geraken, zoeken we vandaag al eens de hoogtemeters op in de Ardennen. We voorzien een korte en een lange route zonder al te steile klimmen, maar met prachtige krinkelkronkelwegen bergop en bergaf. Om volledig in de Vogezensfeer te geraken, koppelen we hier uiteraard ook een mooie après aan. 

Donderdag 23-Maandag 26 mei Vogezenweekend!!!
Iedereen mee naar de Vogezen! Wie toch nog twijfelt om mee te gaan leest best het verslag van de eerste editie vorig jaar. De conclusie was toen kristalhelder: “Het was namelijk plezant in de Vogezen. Dat het plezant was in de Vogezen!” Ook dit jaar wordt het plezant in de Vogezen. Dat het plezant wordt in de Vogezen!