Bike Leon 11 : VeelBergenRit. En! De Leon van Vlaanderen

Beste Leonners,

De Vogezen komen eraan! Hoog tijd dus om serieus aan het trainen te gaan. En daarvoor bieden wij jullie uiteraard ruimschoots de mogelijkheid.

Zaterdag 14 mei, terug van weg geweest : de Leon van Vlaanderen. Smeer je benen in, want : 125 kilometer met 2300 hoogtemeters (al kan je ook kiezen voor 77 km, nog steeds 1400 hoogtemeters).  Mooier én zwaarder dan De Ronde van Vlaanderen. Om jullie alvast aan het kwijlen te brengen, citeer ik onze (en tegelijk ook Dé) Parcoursbouwer. “Bij het uitzetten van dit Rondje zijn vlakke tussenstukken, lange kasseistroken en lelijke steenwegen vermeden. Het resultaat is een opeenvolging van magistrale baantjes die bergop en bergaf lopen. Houd je klaar voor kleppers zoals de Oude Kwaremont, de Paterberg en de Koppenberg, maar ook voor minder gekende parels zoals de Fiertelmeers, de Frunte en de Fortuinberg. Wie wist dat je zoveel hoogtemeters uit de Vlaamse Ardennen kon puren? Maak kennis met fenomenale kronkelwegen die nooit een koers zien!”  Meer details? Lees het verslag hier. GPX wordt tijdig bezorgd door Nick. Inschrijven noodzakelijk : stuur een mailtje naar garryvandenheuvel@hotmail.com. Graag vermelden of je vervoer hebt, en hoeveel mensen en/of fietsen je kan meenemen.

Niet zeker of dat wel spek voor je bek is? Doe dan nu zondag een eerste test. Want ook dan gaan we klimmen. Tijd voor de befaamde VeelBergenrit.  We zitten alweer een tijdje boven de 100km, dus een route van 115 km (GPX) zou dit weekend dan ook geen enkel probleem mogen zijn. Mocht dat toch te veel  zijn, is er ook een route van 82 km (GPX) in de aanbieding.Van de veel bergen blijft er dan niet heel veel over,  maar je kan wél een uur langer in bed blijven liggen.

De route van 115 km (GPX) kent een vlak voorgeborchte van bijna 50 km. Eerst volgen we de fietsostrade tot net voor Mechelen.  Vanaf Mechelen volgen we ruwweg de Demervallei tot in Werchter.Vanaf daar kan je je aan een tiental beklimmingen verwachten (zie profiel hieronder). Om het navigeerwerk wat te vergemakkelijken, heeft Nick geen lusjes voorzien. Degenen die ooit al mee naar Aarschot reden (verslag hier), kunnen zich daarom ook op een aantal nieuwe klimparels verlekkeren.

De eerste klim is de Middelberg oftewel de Kom van Tom. Op het moment dat je denkt “ca va nog wel”, steigert je paard plots wild omhoog om pas helemaal boven terug tot rust te komen. Houd u dus klaar. Ook de tweede klim is best een zware. De  Muur van Wezemaal kent zelfs een haarspeldbocht aan 20% of zo!

De volgende klimmen gaan je kuiten wat minder teisteren. Na de Moedermeulen (aan de molen in Gelrode dus) volgen nog drie mooie, niet al te steile holle wegen naar de top van de Eikelberg, de Liedeberg en de Konijntjesberg (jawel, Wilfried).

Na een passage door het centrum van Aarschot zal de GPS je plots rechts sturen voorbij een bordje 15%. Op de Doornberg ga je dus snel weten hoeveel poeier er nog op zit. Opgelet met schakelen wel. Een foutje kan je  zomaar je derailleur en een paar spaken kosten. Onmiddellijk daarna volgen nog twee minder lange beklimmingen. En na deze passage in het Hageland kon Nick het ook niet laten ons in Heist op den Berg nog eens langs de Palmbosstraat te sturen…

 

Tot zondag allemaal. Vertrek stipt om 09.00 uur voor de lange route, om 10.00 uur voor de 82 km.

Tom