Week 10 : Een Grensgeval

Beste Leonners,

Op Strava valt het op : steeds meer Leonners gebruiken hun benen niet enkel om de trappers te geselen, maar binden er ook al eens een loopschoen onder. Waarom dit niet een keer samen gedaan, en wel op 7 mei? Dan viert de Reuzenloop immers zijn (haar?) 10e verjaardag. Start, aankomst én een groot feest achteraf aan Bar Leon. De deelname is gratis, het is ook een funrun (geen rangschikking), en er is een hoop muziek en animatie onderweg. En, niet onbelangrijk, een uitdagend parcours waarbij je oa door de Roma loopt (en nog wel wat gebouwen). Info vind je op www.borgerhout.be/reuzenloop. Trek je loopschoenen aan, en uiteraard je leonshirt!

Vorige week  hebben we met eigen ogen kunnen zien dat tAtomium er nog steeds staat.

Deze week trekken we de andere kant van het land uit. De lange rit  gaat naar Essen (102 km – kaartje hieronder – GPX)  en de kortere 10 uren rit richting Kalmthout (66km – GPX). De route blijft overal binnen de landsgrenzen, maar schampt dikwijls wel langs de Belgisch-Nederlandse grens. De wegversperringen, containers en politiepatrouilles zijn ondertussen verdwenen, maar toch blijven we nog een keer binnen de grenzen. 

Volgende plekken kunnen jullie filosofische discussies over de zin en onzin van grenzen stimuleren:
– km 36: Bij uitkijktoren De Klot in natuurrreservaat De Maatjes is een stukje Dodendraad uit de Eerste Wereldoorlog gereconstrueerd.
– km  50: De Grensstraat in Essen loopt pal op de grens. Aan de linkerkant van de weg zit je in België, aan de rechterkant in Nederland. Vreemd genoeg ligt het fietspad aan de linkerkant van de weg…
– km 51: Bij Herberg Quarantaine kan je vanaf 10 uur ‘s morgens bio-ijsjes en drankjes kopen. De quaraintainestallen zijn eind negentiende eeuw gebouwd om vee uit het buitenland in quarantaine te kunnen plaatsen voor het verhandeld werd.

ijsje

– km 74: De Grensstraat in Putte loopt ook weer mooi op de grens.

Tot zondag, 9 of 10 uur!,

Tom