Week 17: Veelbergentocht

Dag Leonners,

Zelfs zonder opkomstplicht halen onze zondagse uitstappen gemakkelijk 25 m/v/x op tijd uit hun bed, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Vorige week was de rit van een redelijk vlak profiel voorzien, dus als contrast smijten we deze week een klimtocht voor de benen. Evenzeer is de lange route goed voor 115 km (GPX hier); als dat wat veel lijkt, kan je ook om 10u vertrekken voor een rit van 82 km (GPX daar), die echter veel van de veelbergen verliest.. aan u de keus.

Bij vertrek om 9u krijg je een vlak voorgeborchte van ongeveer 50 km voorgeschoteld: fietsostrade naar Mechelen, de Demervallei tot in Werchter. Dan kan het klimfestijn beginnen: een tiental beklimmingen wachten om bedwongen te worden (zie onderstaand profiel):

“tot doo en vroem”

De eerste stevige klim is de Middelberg, of ook wel ooit bekend als de Kom van Tom; dan volgt nog een redelijk zware, namelijk de Muur van Wezemaal, die kent zelfs een haarspeldbocht aan 20% of zo! De volgende klimmen zijn wat mindere aanslagen op de kuiten en andere lichaamsdelen: de Moedermeulen (aan de molen in Gelrode), de Eikelberg, de Liedeberg en de Konijntjesberg.

Na een passage door het centrum van Aarschot zal de GPS je plots rechts sturen voorbij een bordje 15%. Op de Doornberg kan je gaan wedijveren met kleppers als MVDP, B Tietema en T Merlier. Opgelet met schakelen wel. Een foutje kan je zomaar je derailleur en een paar spaken kosten (en dat weten we uit ervaring). Onmiddellijk daarna volgen nog twee minder lange beklimmingen. En na deze passage in het Hageland word je om uit te bollen in Heist op den Berg nog eens langs de Palmbosstraat gestuurd…

Tijdig terugschakelen is de boodschap!

En als er dan nog jus in de benen zit, kan er eventueel gesprint worden op de fietsostrade richting de luchthaven van Deurne.

Dan zoals wel vaker nog wat mededelingen allerlei:

  • zaterdag 15/06 is er de gravelrit in het Zoniënwoud. De vervoerspuzzel is mogelijks al gelegd, moest je toch nog mee willen: contacteer Jan!
  • de langste rit (bedevaart naar Ploegsteert): na wat digitaal en fysiek consultatiewerk weten we dat minstens 9 personen (een deel van) de rit willen doen op zaterdag 6 juli. We behouden dan ook die datum. Twijfelaars zullen zeker en vast overtuigd worden eens het Parcours geBouwd is.

Veel fietsplezier dit weekend!

Davy