Week 13: Antwerp Port Epic

Hoi Leonners,

komend weekend 2 maal prijs! En afhankelijk van wat de weergoden beslissen (ze zijn het momenteel nog niet eens met elkaar), zal het 2 maal stof vreten of 2 maal modderspatten wegvegen worden.

Op zaterdag is er de reeds vorige week aangekondigde mei-editie van de Leon Gravél, start om 9u30 aan Bar Leon. Kurt S heeft de verkenning gedaan en al ergens een nieuwe zwemvijver ontdekt, maar garandeert ons dat het een heerlijke route belooft te worden.

Op zondag is het dan de moment om je even prof te voelen: de profs vrouwen en mannen rijden de Antwerp Port Epic, en wij gaan dat ook doen! De organisatie sluit geen enkele weg op het parcours permanent af, maar zal op momenten van de doortocht wel tijdelijk het verkeer ophouden. Ideaal om zelf op dat parcours rond te dokkeren en ook de koers van heel dichtbij mee te maken wanneer ze passeren (was vorig jaar best spectaculair om te zien). Uiteraard luisteren we goed naar seingevers en ordehandhavers, je wil niet in Sportweekend verschijnen als degene die een heel peloton onderuit heeft gehaald!

De Parcoursbouwer heeft in de polders van Stabroek, Berendrecht en Zandvliet zijn best gedaan om kasseistroken en onverharde wegen af te wisselen met wat schamele strookjes asfalt, soms in de richting van en soms in tegenrichting van de wedstrijd. Dit resulteert in een route van 97 km die om 9u aangevat wordt (GPX hier) of eentje van 60 km, waar je om 10u aan start (GPX daar). De eerste 20 kilometer zijn opwarming. Daarna vliegen we erin met wat onverharde stroken. De lange route buigt dan af richting Hoogerheide, zodat er voldoende kilometers en ook hoogtemeters af te werken vallen. Na de Wase Ardennen van vorige week mag dat geen enkel bezwaar zijn. Nadat we de grens opnieuw overgestoken zijn, mag je je verwachten aan 40 spetterende kilometers met tal van kassei- en grindstroken.

Enkele praktische zaken: de routes zijn zeer goed te doen met een koersfiets (dat doen die profs tenslotte ook), maar een gravelbike kan eveneens leuk zijn. Kans op lek rijden is niet onbestaande, dus een extra reservebandje meenemen kan geen kwaad. De 10-urenclub zal waarschijnlijk al vrij snel het vrouwenpeloton over zich heen krijgen, die vertrekken namelijk om 10u30 aan het Schengenplein. Als je een voorspelling wil doen waar de ontmoeting(en) zal gebeuren, hier vind je het uurschema en hun parcours. De heren vertrekken om 12u30, maar die draaien eerst naar Linkeroever, dus normaal gezien gaat iedereen al binnen zijn alvorens die op onze routes belanden.

En dan nog even deze: Op vrijdag 28 juni organiseert Zurenborg Sport de Zurenborg Koers, het Groot Antwerps Kampioenschap voor Caféploegen. Deelnemers fietsen dan rondjes op een parcours van 1.5 km rond de Dageraadplaats. Vorig jaar wist Tom VR een mooie 2e plaats te bemachtigen als enige vertegenwoordiger van onze ploeg; dat kan dit jaar zeker beter (hoger aantal deelnemers en/of betere podiumplek?). Meer info: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-antwerpen-1/sport/fiets-mee-met-de-zurenborg-koers 

Veel fietsplezier dit weekend!

Davy