Week 10: Essen!

Dag Leonners,

Allereerst wil ik graag even terugkomen op de nieuwsbrief van vorige week, en de daar aangekondigde trip naar de Vogezen. De inschrijvingen lopen als een aanstormend peloton, dus voor wie dit nog niet zou gedaan hebben en heel graag mee wil, 1 adres: davy[at]bikeleon.be. Ook beleggen we een info-vergadering voor zij die meegaan, of nog lichtjes twijfelen: donderdag 2 mei in Bar Leon, 20u. Aldaar zal er over vervoer en andere praktische zaken gepalaverd worden; op het einde van die avond sluiten we de inschrijvingen dan ook af.

Deze week dan, wat hebben we in petto? We gaan richting Essen… wat weten we over Essen? ‘t Is een restaurant in Borgerhout… ‘t is een stad in Duitsland… Maar voor een restaurantbezoek is zondagochtend 9u misschien wat vroeg, en de tijd van kerstmarkten is nog ver weg. We houden het dus bij Essen in het noordwesten van de Kempen. We zullen daarbij meermaals de grens met onze noorderburen van zeer nabij benaderen, maar we blijven op Belgisch grondgebied. Ik herneem graag wat info die mijn voorganger al eerder op jullie losliet, om filosofische discussies over de zin en onzin van grenzen te stimuleren:

  • km 36: Bij uitkijktoren De Klot in natuurrreservaat De Maatjes is een stukje Dodendraad uit de Eerste Wereldoorlog gereconstrueerd.
  • km 50: De Grensstraat in Essen loopt pal op de grens. Aan de linkerkant van de weg zit je in België, aan de rechterkant in Nederland. Vreemd genoeg ligt het fietspad aan de linkerkant van de weg…
  • km 51: Bij Herberg Quarantaine zou je vanaf 11 uur ‘s morgens bio-ijsjes en drankjes kunnen kopen; de online info hierover is momenteel een beetje onzeker. Wat wel zeker is: de quaraintainestallen zijn eind negentiende eeuw gebouwd om vee uit het buitenland in quarantaine te kunnen plaatsen voor het verhandeld werd.
  • km 74: De Grensstraat in Putte loopt ook weer mooi op de grens.

De GPX voor deze tocht van 102 km vind je hier; vertrek om 9u. Voor degenen die om 10u willen vertrekken, gaat het over 66 km langs het niet minder bekende Kalmthout, en wordt de grens ook geschampt in Putte. Die GPX vind je daar. Ik ben zowaar gisteren een stukje gaan verkennen, en heb een kleine wijziging aangebracht t.ov. de oude GPX’en, aangezien de Hoogmolenbrug ondertussen verplaatst is, en er net na de brug ook werken zijn.

Afgelopen weekend is er ook genoten van het schitterende Haspengouwse landschap, en dat leverde natuurlijk prachtige plaatjes op. De knapste bloesems wil ik jullie niet onthouden 🙂 

Prachtig!

Hopend op een zonnige rit komende zondag,

Davy