Week 13: Hé Tervuren (70-125 km) of de Slag om Waterloo (155-225-275 km)

Geachte Leonners,

Deze officiële aanspreking voor een officiële mededeling. Roffel roffel!

Hoezeer we ook uitkijken naar onze gezamenlijke ritjes, toch hebben we besloten om voorlopig nog geen groepsritten te organiseren. Fietsen in groep met 1.5 m afstand is gewoonweg niet te realiseren. Zonder nabespreking op café is het ook niet hetzelfde. Als we al twijfelden, dan wordt deze beslissing gedeeld met heel wat andere clubs in de streek. Ook Cycling Vlaanderen raadt grote groepsritten nog af.

Deze week maken we er dus nog gewoon een Solo-Duo-Trio Leon van. Als je vergaat van de eenzaamheid, zadelen we je met veel plezier een fietsvriend voor het leven op. Een email naar info-AT-bikeleon.be (vervang -AT- door @) kan volstaan. Daar kan je ook laten weten of je graag bij onze Whatsapp groep komt. Ook daar wordt er per twee of drie afgesproken om te fietsen. In de ideale wereld ga je zoveel mogelijk met dezelfde fietspartner op pad. De prijs voor de huwelijkstrouw gaat tot dusver naar Samir en Enzo. 

Tot zover deze officiële mededeling.

Dan nu de info over de route voor deze week. Lang weekend = lange route. Onder het motto kiezen is verliezen, heeft onze parcoursbouwer routes voorzien van 70 km (GPX), 125 km (GPX), 155 km (GPX), 225 km (GPX) en 275 km (GPX). De route van 125 km brengt je helemaal tot aan het museum in Tervuren. Er zitten wat hellingen in, maar echt steil wordt het nooit. Kasseien worden zoveel mogelijk vermeden. Elke kilometer bergop wordt ook beloond met een fantastisch vergezicht. Je wordt er even gelukkig van als de jongedame op de foto hierboven. Beloofd!

Bovenstaande foto (Rue Bois des Conins in Ceroux-Mousty) dient dan weer als afschrikkingsmiddel voor de langere routes.  Je passeert langs pareltjes als de Abdij van Villers-La-Ville en de Leeuw van Waterloo, maar je betaalt daar wel een zware tol voor. Meer hoogtemeters dan de Ronde van Vlaanderen. Meer kasseikilometers dan Parijs-Roubaix (op de langste route ongeveer 60 km). Dit is dus  enkel voor de wacko’s en de weirdo’s.

Elke mens met gezond verstand rijdt de 125 km en zet zich achteraf moe, maar tevreden, achter een Tripeltje of een Tropico Tropical. Enkel als je de grenzen van je lichaam (en je fiets) ook in coronatijden wil aftasten, kan je de langere routes in overweging nemen. De masochisten die er ondanks al deze waarschuwingen toch aan willen beginnen, bezorg ik op donderdag graag een overzichtje van de belangrijkste hindernissen die ze mogen verwachten op hun helletocht (email naar nick.schuermans – AT – hotmail.com). Bike Leon heeft geen ombuds. Met klachten over het parcours kan je dus nergens terecht. 


De mensen van het gezond verstand, die voor de route van 125 km opteren, geef ik nog graag de volgende navigeer- en dagtriptips mee:
– km 3: vertrek langs de fietsostrade naar Mechelen: aanpikken kan dus op de Roderveldlaan
– km 23: na de passage langs station Nekkerspoel, neem je de tunnel aan de linkerkant. Blijf in de tunnel op het fietspad aan de linkerkant van de weg. Aan de andere kant van de tunnel, ga je onmiddellijk rechts richting Dijle.
– km 27: Kijk links, een ooievaarsnest op een kruisbeeld!
– km 33: steek de brug over het kanaal Mechelen-Leuven over. Aan de overkant neem je links het jaagpad langs het kanaal. Straks kom je nog eens aan deze brug. 
– km 36: Aan Kampenhout-Sas ga je voor de brug over het kanaal rechts een fietspad op. Neem de fietstunnel recht voor je. Eens je daar door bent, ga je nog rechtdoor langs de Veiling.
– km 36: Kijk rechts, het wereldvermaarde witloofmuseum!
– km 46: de GPS leidt je rechts een kasseiweg op. Je kan ook gewoon de betonbaan blijven volgen. Minder hoogteverschil. Minder kasseien.
– km 64: Kijk daar, het Museum van Tervuren!
– km 68: Na de passage door de dorpskern van Vossem steek je de grote baan over. Achter de pijlen naar Bertem en Tervuren neem je de Bosdelle, een kasseiweg met een recent asfaltlaagje. 
– km 79: Kijk rechts, een ijsvogeltje!

Ik wens jullie allemaal een fantastische tocht toe, zonder afgebroken derailleurs en met ijsvogeltje!

Nick en Jan en alleman