Leon week 7: de Antwerpse Kasseiklassieker

Beste Leon-leden en sympathisanten,

Nog niet eens zo lang geleden stonden we nog vrolijk opeengepakt in de lift van de Voetgangerstunnel. Ondertussen ziet de wereld er inderdaad helemaal anders uit…

Toch kunnen de meesten van ons nog gewoon verder blijven fietsen. Laten we dat dan ook doen. Deel je fietstochtverhalen met de rest van de wereld. Op die manier blijft de Bike Leon gemeenschap overeind.

Let wel goed op je hygiëne onderweg. Snut je neus niet leeg in de struiken, maar in een papieren zakdoekje. Houd er ook rekening mee dat virussen grotere afstanden dan anderhalve meter kunnen afleggen, zeker als je aan het doorperen bent. Als je iemand voorbijsteekt, neem je daarom best tien meter op voorhand al een andere rijstrook in. Eens je voorbij bent, wacht je ook weer even om in te voegen. Achter jou hangt nog een hele kometenstaart vol besmettelijke partikeltjes. 

 

Parcours

Ondanks deze vreemde tijden, lijkt de animo voor de eerste solo editie van de Antwerpse Kasseiklassieker groot. Laten we er dus het beste van maken!

Deze editie serveren we een grote tour van 100 km (GPX) en een “kleine” tour van 74 km (GPX). Als je beide touren op je GPS zet, kan je na de eerste serieuze kasseistrook (de Schoonaardestraat) nog beslissen of je kort of lang neemt. De eerste 36 km lopen gelijk. 

Alle stroken vind je hieronder met lengte en kilometeraanduiding. De sterretjes geven een volledig subjectief gevoel van moeilijkheid mee. Net zoals in Parijs-Roubaix tellen de stroken af. Strook 1 is dus de laatste. 

24. Saffierstraat, Berchem (++, 300m, Km 4)
23. Mussenburglei Mortsel (++, 500 m, Km 8).
22. Kasteeldreef Edegem + uitloper (++, 900 m, Km 10)
21. Reepkenslei Kontich (+, 1100 m, Km 15)
20. Bussestraat Rumst (++, 300 m, Km 20)
19. Mechelsesteenweg Rumst (+, 100 m, Km 21)
18. Haven Klein-Willebroek (+, 300 m, Km 29)
17. Antwerpsesteenweg Willebroek (++, 400 m, Km 30)
16. Schoonaardestraat Bornem (++++, 1100 m, Km 37)
15. Polderdam & Nattenhaasdonck (++++, 1600m, KM 40)
14. Notelaardreef & De Baerdemaekerstraat Hingene (+++, 1600 m, Km 44)
13. Kleine Hinckstraat, Hingene (+++, 300m, KM 47)
12. Kasteeldreef & de Witstraat Hingene (++, 1300 m, Km 48)
11. Rotterdam Bornem (++, 500 m, Km 51)
10. Beeldstraat Sint-Niklaas (++++, 1700 m, Km 61)
9. Sint-Jacobsdreef Haasdonk (+++, 300 m, Km 62)
8. Boskouter Burcht (++++, 1100 m, Km 73)
7. Naftaweg, Antwerpen (++, 1700 m, Km 80)
6. Hobokense Polder (++++, 1800 m, Km 79.4)
5. Schoonselhof, Hoboken (+, 300m, KM 88)
4. Legerstraat, Wilrijk (++, 800m, KM 89)
3. Middelheimlaan Wilrijk, ++ 1000m, KM 93)
2. Vredesstraat Berchem (++, 300 m, Km 96)
1. Cogels-Osylei Berchem (++, 500 m, Km 97)

Op de grote route neem je alle 24 kasseistroken mee, goed voor een totaal van maar liefst 20 kilometer gedokker. Op de kleine route zit je met een tiental kilometer kassei. Eerst pik je stroken 24 tot en met 16 mee. Daarna doe je ook nog 12, 10, 9 en 8. Let wel dat sommige van die stroken perfect vemijdbaar zijn met een mooi fietspaadje. Wie overal de kasseien opzoekt, krijgt de prijs van de volharding.

Gas geven is niet overal even goed aangewezen. Op Strava houd ik vooral jullie tijden op stroken 16, 15, 10, 8 en 6 in de gaten. Uiteraard belet niks jullie om ook elders een KOM mee te pakken. Op de meeste stroken staat het clubrecord trouwens niet heel ver van de KOM verwijderd. 

Een foto posten op de Whatsapp groep mag nu ook officieel van Jan. Foto’s die ons per mail bereiken zullen we ook verder verspreiden. 

Favorieten

***** Na zijn recente huwelijk leeft onze voorzitter ongetwijfeld op een roze wolk. Als z’n snotneus niet te veel in de weg zit – en als z’n snotneuzen hem eens een paar minuutjes met rust willen laten – moet dat wel resulteren in een glorieuze triomftocht. Over kasseien rijden kan keien Kurt namelijk als de beste. Dat weten binnenkort ook alle luisteraars van Radio 2.

*** Broer Bert moet men niks meer wijsmaken. Met Stenen Stijn gaan losrijden wordt binnen de kortste keren ‘doorrijden’. Stijn’s benen zijn te goed om de hoogvorm nog te kunnen verstoppen. Het zou ons overigens niet verbazen als Bert eigenlijk ‘doodrijden’ bedoelde.

** Bob zit al een tijdje binnen te Zwiften. Alleen om z’n wekelijks kruisje te halen, mag hij nog naar buiten. Niet de ideale omstandigheden om een Kasseiklassieker voor te bereiden, hoor ik u zeggen? Zoek dan nog maar eens op hoe Mathew Hayman de Noord-Franse Kasseiklassieker won.

* Tom L is om duistere redenen nog nooit voorgekomen in een voorbeschouwing van de Kasseiklassieker. Deze week zagen we hem wel in het geniep al de Hel van Pulderbos verkennen.  Deze keer is het hem dus menens! Nu nog hopen dat z’n GPS meewil. Vorige week leek het nog alsof hij in Hallaar – of all places – alle beren van het dorp gezien wou hebben.

* Over beer gesproken. Joren is hier nog niet vernoemd. Als hij z’n tractor even kan achterlaten, speelt hij ongetwijfeld mee voor de overwinning. Terwijl de meesten onder ons hun ‘piek’ al achter de rug hebben, zit er met zijn leeftijd ook nog heel wat progressiemarge op. Als het niet dit jaar is, zal het dus in 2030 zijn. 

0 Over de vrouwen in koers hebben we het ook nog niet gehad. Wie wordt de gouden Rams?

Wie ook nog niet is vernoemd, mag zich dubbel plooien om de bookmakers te wijzen op hun grote ongelijk. Een andere optie is om het rustig aan te doen en te genieten van het landschap, de lachende gezichten en de bloeiende fruitbomen onderweg.

Zet je banden deze week misschien wel niet te hard. Zes kilo druk kan volstaan. Neem best ook een extra reservebandje mee. Al herinner ik me dat vorig jaar niemand van de meer dan twintig deelnemers lek is gereden op de hele route…

Succes allemaal. En vooral veel fietsplezier gewenst!

Nick