Nu zondag Leon Twee: Over’t water

Eerwaarde Leon,

De openingsrit zit er ondertussen op. De selfie van Abdullah en het rijkelijke verslag van Jan vindt u hier. Merci, allebei!

Nu zondag zoeken we het op Linkeroever (64km – GPX hier). Starten doen we langs de voetgangerstunnel en het Burchtse Weel. Via boerenbaantjes bereiken we tussen Steendorp en Temse een stukje inheems Toscane. De fruitbomen staan er momenteel in bloei!

Op de terugweg volgen we grotendeels de jaagpaden langs de majestueuze Schelde. De koerspaarden mogen los tussen de veren van Bazel en Kruibeke. Houd u klaar voor vier kilometer met een hoog links-rechts-op-af-gehalte. Als we allemaal flink zijn onderweg, kunnen we op Park Spoor Oost ook nog een eindsprint rijden.

Wat aandachtspunten:

– We vragen geen lidgeld, maar hebben toch lidkaarten (zie hier). Wel raden we iedereen aan om lid te worden van de Vlaamse Wielrijdersbond (zie hier). Voor 32 euro krijg je een verzekering, een pechverhelpingsdienst en korting op toertochten. Bij je ziekenkas krijg je je lidgeld praktisch helemaal terug. Alleen al het legendarisch voorwoord in het flashy gelayout magazine is deze investering meer dan waard. Doen dus!

– In het begin van het seizoen rijden we meer lek dan anders. Als je banden bijna versleten zijn,vervang je ze best. Vraag je fietsenmaker naar een lekbestendig exemplaar. Haal voor de rit ook de kleine steentjes uit je band. Moest je dan toch nog lek rijden: geen paniek. De Bike Leon schandpaal is al een tijdje buiten gebruik.

– Communicatie in de groep is cruciaal. Wijs op putten, takken, steentjes op de baan. Roep door van links naar rechts en van boven naar onder en van achter naar voor en van voor naar achter. Om de integratie van nieuwkomers te bevorderen, bieden we u een korte verklarende woordenlijst aan: “Kant” is een obstakel aan de rechterkant. “Tegen” is een hindernis aan de linkerkant. “Rijd maar door, er komen geen auto’s aan” klinkt onderweg als “yoew”. “Plat” is plat. “Paaltjes” zijn paaltjes. “Otto” is otto.

– Als we met meer dan 15 zijn, mogen we van de wetgever op de baan fietsen. Dikwijls is dat veiliger dan het fietspad. We zijn wel verplicht om in groep te blijven. Dit is dus niet het moment om te demarreren. Als de koptrekkers op de baan rijden, gaat iedereen op de baan. Als zij voor het fietspad kiezen, blijft iedereen op het fietspad. Wat er ook gebeurt: we blijven in groep.

– Koersen beperken we elke week tot één of twee veiligere stukken. Deze week is dat dus het lange stuk langs de Schelde en een korter stuk in Park Spoor Oost. Degenen die het onderweg lastig hadden, rijden hier best op hun gemak, zodat ze even kunnen bekomen. Op het einde wachten we uiteraard op iedereen. Houd er rekening mee dat de baan niet voor ons is afgezet. Kinderen hebben altijd voorrang. Volgens onze statuten remmen we ook voor dieren.

Tot zondag!

Kurt en Nick en Jan en alleman