Havermoutrepen voor beginners

IMG_6498_repen_kl

Fietsgesprekken moeten niet altijd over de laatste technische snufjes of trainingschema’s gaan. De brandstof waar we op rijden mag ook eens aan bod komen.

Dit is een eenvoudig en snel recept voor havermoutrepen zonder suiker. Ideaal voor wanneer je een lange rustige training wil doen en het aantal suikers wil beperken of enkel via sportdrank wil binnenkrijgen. Goedkoper en ecologischer dan de voorverkpakte repen die je in de winkel koopt en aan te passen naar wens. Wat wil een wieler- en eetfreak nog meer?

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Zorg dat je een ovenschaal en bakpapier bij de hand hebt.

In de mix doen we:

200g havermout
200g melk
1 geplette banaan

Roeren en even laten trekken. Daarna voegen we nog toe:

100g rozijnen (gojibessen zijn ook lekker)
30g kokosraspel
20g zonnebloempitten
20g sesamzaad
20g chiazaad
1 theelepel bakpoeder

Alles goed roeren en in de ovenschaal met bakpapier kieperen en plat duwen. Daarna ongeveer 40 minuutjes in de oven steken tot alles een mooi bruin korstje krijgt. Af laten koelen en in repen snijden. Klaar!

Opgelet, de combinatie van granen en melk zorgt er wel voor dat de repen het best bewaren in de koelkast. Een gesloten doos op kamertemperatuur is eerder te omschrijven als een biologisch experiment.

En als je toch meer suikers wil binnen krijgen met de repen: gewoon enkele soeplepels dadelstroop toevoegen. Om maar iets te noemen. Getest en goedgekeurd.

Weeral gesprekstof voor de volgende groepsrit…