ZATERDAG 11/09 : Rit 29 Antwerp Port Epic

Leon (M/V/X),

U leest het goed. Dit weekeinde rijden we de groepsrit op zaterdag, en niet op zondag. Dat heeft uiteraard te maken met de helpende handen die velen onder u zondag willen toesteken op de Krugerkross (remember : ook meerijden kan), al beweren kwatongen dat de deelnemers aan het Vogezen-weekend willen profiteren van de supercompensatie (of was dat -adaptatie?).

Zaterdag dus. Met gelijke vertrekuren als op zondag, te weten 9 en 10. Waar trekken we naartoe? We halen nog eens een sp├ęcialleke boven : we wagen ons op het parcours van de Antwerp Port Epic. De Parcoursbouwer heeft in de polders van Stabroek, Berendrecht en Zandvliet zijn best gedaan om kasseistroken en onverharde wegen af te wisselen met wat schamele strookjes asfalt. Zondag rijden de profs, wij trekken op zaterdag de velden in.

Om negen uur vertrekken we voor een route van 92 km (GPX). Om tien uur zetten we aan voor de 65 km (GPX). Je krijgt een twintigtal kilometer om erin te komen. Daarna boren we de eerste onverharde stroken aan. De foto’s doen misschien het ergste vermoeden, maar iedereen die er op de eerste editie vorig jaar bij was, weet dat het met de koersfiets echt wel goed te doen is. De stroken zijn platgewalst voor de koers. Komt goed.

Na de eerste drie grindstroken trekken we op de lange route richting Hoogerheide om aan onze kilometers te geraken. Daar krijg je nog een paar klimmetjes op de Brabantse Wal voorgeschoteld. Vanaf de grens volgen we terug de pijltjes van de Antwerp Port Epic. Houd je klaar voor veertig spetterende kilometers met tal van kassei- en grindstroken. De pijltjes loodsen ons tenslotte de haven in. Daar nemen we wat gevaarlijker wegen, maar het is wel fijn om de finale helemaal te volgen tot aan de finish op het Schengenplein.

Praktisch : een gravelbik (zowat de helft van u heeft tegenwoordig zo’n ding) is op deze route plezant, maar zeker niet noodzakelijk. De kans dat er iemand lek rijdt is natuurlijk niet onbestaande. Neem dus best twee reservebandjes mee allemaal.

Tot zaterdag allemaal,

Tom