Verslag rit 25/03/2018: de Heideroute

Bike Leon wordt de laatste tijd overspoeld door Noorderkempenzonen. Nu de golf niet meer te stoppen is, raden we iedereen die toch nog wil meefietsen aan zich even te verdiepen in de finesses van het Algemeen Beschaafd Noorderkempens. Waar leg je bijvoorbeeld de klemtoon bij het woord “ideaal”? Hoe scherp moet je die lange [a:]-klank precies maken? En kies je daarbij voor de optie Meers, Meerles of Meersel-Dreefs? Fundamentele levensvragen, die tijdens de Heideroute om een antwoord smeken.

Denk trouwens niet dat het integratieproces volmaakt is eens je hun dialect n[a:]pr[a:]t. Op termijn doe je best ook een inspanning om hun manier van denken eigen te maken. Filosofische discussies beslecht je bijvoorbeeld niet met een scherpe quote van je Romeinse lievelingskeizer, noch met een hoogstpersoonlijke invulling van de verlichtingsidealen. Simpel boerenverstand, daar draait het om in Garage ’t Eekhoorntje, en bij uitbreiding in gans Groot-Hoogstraten aan de Schelde.

Klinkt dit allemaal wat hoog gegrepen? Wellicht wel. Om de toenadering toch wat te vergemakkelijken, biedt de uitspraak “Da zou niet meuge” van ene Koen L uit M, M of M mogelijks een houvast. Honderden jaren kerktorenconservatisme maken dat die in zowat elke situatie inzetbaar is:

Praag in dezelfde tijdzone als Antwerpen? Da zou nie meuge!
Een côte à l’os op de vooravond van de rit? Da zou nie meuge!
Je fietstenue assorti met je nieuwe Willier? Dat zou nie meuge!
Platrijden in de straat van je ex? Da zou nie meuge!

Da we nog veul meuge meuge!

Eerste keer op het terras…